czwartek, 2 sierpnia 2012

Pierogi z jeżynami

Witajcie. Szybko wrzucam przepis na pierogi z jeżynami, które przygotowałam dzisiaj dla moich łakomczuchów. Przepis prosty chyba nawet przepisu nie wymagający, ale gdyby ktoś chciał skorzystać, polecam.



  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cieplej, przegotowanej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  •  jeżyny  
Z mąki, jajka, wody i soli zagniatamy gładkie ciasto, które cienko wałkujemy i wycinamy krążki. Wkładamy po 1-2 dużych owocach i dokładnie zlepiamy boki. 




Gotujemy od chwili wypłynięcia przez 5 minut. Osobiście podaje posypane cukrem z śmietaną a dla dzieci dodatkowo z bitą śmietaną. 


Jeżyn tych prosto z krzaczka zerwanych przez dziadka jeszcze trochę zostało i jutro na prośbę starszej córki pieczemy muffiny. Gdyby ktoś miał ochotę na jeżynowe wariacje zapraszamy! ;)
 

33 komentarze:

  1. no ślicznie u Was - jeżynowo i ekologicznie:)a pierożków spróbuje:)jadłam tylko z jagodami:)dziś też zrobiłam coś słodkiego 0 mianowicie batoniki owsiane...chłodzą się:)buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z checia posmakuje! :)

      Usuń
    2. chętnie poznam przepis na batonik owsiane ;)
      pozdrawiam
      Ag

      Usuń
  2. mmm pychotka:) uwielbiam jeżyny. mój dziadek na mazurach ma ogromne krzaki właśnie tych owoców. uwielbiam tam przesiadywać i podjadać z krzaczka;) a pierożki wyglądają bardzo smakowicie! pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziadzus z jakiej miejscowosci bo ja dziewczyna z mazur jestem :)

      Usuń
  3. mniammmm... bardzo lubię jeżyny, ale nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam :((( i kiedy ostatni raz w ogóle widziałam na oczy ;))) aż mi się zamarzyło...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności... nie jadłam jeszcze z jeżynami , ale na pewno pyszne i tak ładnie podane :)
    Pozdrowienia...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, aż ślinka mi poleciała na widok Twoich pierożków. Pięknie ujęłaś je na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejuniu jak jak bym takie zdjadla Ditko!!! tylko kurka ciasta nie umiem robic!:-((( buuuu

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slonko gwarantuje, ze w tych proporcach ciasto wyjdzie i nie bedzie twarde ani nie bedzie klejace. Sprobuj tez nigdy mi nie wychodzilo a to dziecinnie proste wychodzi idealnie. Pamietaj aby woda byla ciepla :) Sciskam!

      Usuń
  7. MamusiaKubusia2 sierpnia 2012 11:42

    Mniam!!! Pyyyyszne zdjęcia:)
    Ja również lubię letnią wersję pierogów - ale u mnie faworytem są pierogi z jagodami, polane śmietanką i posypane cukrem
    Przepyszna, spróbuj

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz, że nia jadłam...na słodko to tylko z truskawkami lub jagodami...jezynki brzmią i wyglądaja przepysznie;))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wyglądają , muszę zrobić :) , dzięki za przepis :)
    pozdrawiam
    AG

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dla mnie najlepsze są z jagodami, ale te też brzmią ciekawie, choć również przyznaję, w takiej wersji nie jadłam...
    powiadasz mazury... darzę wielkim sentymentem niemal rodzinne strony :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie :) Podziwiam, że chciało Ci się bawić z pierogami w taki upał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają niesamowicie apetycznie :)
    Wierz lub nie, ale nigdy jeszcze sama nie zrobiłam pierogów - może czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tatusiowa szkoła gotowania?

    OdpowiedzUsuń